Hogy hat a C-vitamin a női hormonrendszerre és a termékenységre?

Számos kutatás bizonyította már, hogy a C-vitamin fontos szerepet játszik a hormonális egyensúlyban, a termékenységben és az egészséges várandósságban. Ha te is szeretnéd a teherbeesés esélyeit növelni, akkor ebből a cikkből megtudhatod, a C-vitamin hogyan segíthet neked ebben. Már akár pár hónapnyi C-vitamin kiegészítés is elég lehet a fogantatás elősegítéséhez!

A C-VITAMIN SZEREPE AZ OVULÁCIÓBAN ÉS A PETESEJT EGÉSZSÉGÉBEN

Kutatók igazolták, hogy a C-vitamin (aszkorbinsav) fontos szerepet tölt be a menstruációs ciklus szabályozásában és a petefészek funkciójában. Az aszkorbinsav kiválasztódása megnövekszik és lecsökken közvetlenül az ovuláció előtt, majd azonnal újra megnövekszik, amikor az ovuláció után a hőmérséklet megemelkedik. Kutatók ebből következtetve úgy gondolják, hogy a petefészek közvetlenül az ovuláció előtt aszkorbinsavat vesz fel, ami aztán a sikeres ovulációt segíti. Az aszkorbinsav serkenti a progeszteron és az oxitocin hormonok termelését, és nagy koncentrációban megtalálható a sárgatestben.

A petefészek magas aszkorbinsav-tartalma segítheti a kollagén szintézist, ami szükséges a tüszőnövekedéshez és sárgatest képződéshez, valamint ovuláció után a petefészek felszínének begyógyulásához. Ha ezzel a funkcióval problémák vannak, az petefészek ciszták kialakulásához vezethet.

A C-vitamin állatkísérletek alapján nagymértékben befolyásolja a tüsző-burok és a tüszőfal épségét. Más kutatások összefüggést mutattak a szervezet C-vitamin szintje és a tüszőfolyadék szintje között a lombikbébi kezelésen áteső nőknél (petesejt-leszívás során). Ezek alapján világossá válik, hogy a C-vitamin milyen fontos az egészséges menstruációs ciklus fenntartásához és a petesejt egészségének fenntartásához vagy javításához.

A C-VITAMIN MEGNYÚJTJA A LUTEÁLIS FÁZIST, SEGÍTI A TERMÉKENYSÉGET

A menstruációs ciklus második felét – a peteérés napja és a következő szakasz között – nevezik luteális fázisnak. A normális időtartama 12-16 nap. A luteális fázis zavara esetén viszont ez az idő ennél rövidebb, ami gyakran termékenységi gondokat okoz.

Egy 2003-ban, a Fertility and Sterility című szakfolyóiratban publikált kutatás szerint a C-vitamin szedése pozitívan befolyásolja a hormonszinteket és javítja a termékenységet, olyan nőknél, akiknél túl rövid a luteális fázis.
A kutatásban 150 nő vett részt, egy részük napi 750 mg C-vitamint kapott, míg a többiek semmilyen kezelést nem kaptak. Az eredmények azt mutatták, hogy a C-vitamint szedő nők 77%-ánál a progeszteron szintje megemelkedett, a C-vitamint nem szedő nőknél azonban nem változott a progeszteron szint.

A C-vitamint szedő nők csoportjában a teherbeesés aránya szignifikánsan magasabb volt: 25%-os 6 hónapot követően, míg a kezelést nem kapó nőknek csak 11%-a esett teherbe ez idő alatt. A C-vitamin tehát képes volt több mint duplájára növelni a teherbeesés valószínűségét! A C-vitamint szedő nők 53%-ánál hosszabb lett a luteális fázis, míg ez az arány a kiegészítést nem kapó nőknél csak 22% volt.

A C-VITAMIN NŐI SZERVEZETRE GYAKOROLT TOVÁBBI POZITÍV HATÁSAI

Erős menstruációs vérzés csillapítása

A C-vitamin kiegészítés segíthet csökkenteni az erős menstruációs vérzést a hajszálerek megerősítése révén. Egy kutatás szerint az erős vérzés a rendszeresen magas dózisú C-vitamint szedő nők 87%-ánál enyhült. A C-vitamin a vas felszívódásához is szükséges, ezért segít a túl erős menstruációs vérzés által okozott vashiányos vérszegénység megelőzésében.
Dr. Tori Hudson természetgyógyász napi 2000-4000 mg közötti terápiás dózist javasol, az erős menstruációs vérzés csillapítására.

Szerep az endometriózis és mióma természetes kezelésében

Kutatások azt mutatják, hogy a C-vitamin növeli a sejtes immunitást és csökkenti az autoimmun betegségek előrehaladását, illetve a fáradtságot. Emiatt segíthet lelassítani az endometriózis és a mióma terjedését és növekedését. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, erősíti a hajszálereket és megakadályozhatja a tumorok növekedését, melyek mind fontos részét képezik ezen állapotok természetes úton történő kezelésének.

A C-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges terhességhez

A C-vitamin kiegészítés – egészséges, C-vitaminban gazdag étrend kíséretében – képes lehet csökkenteni a terhességi mérgezés (preeclampsia) és a magzatburok idő előtti megrepedésének az esélyét. A női szervezet nagy mennyiségű aszkorbinsavat használ fel a fogantatás során és szükséges a magzatburkok kialakulásához és megerősítéséhez. Kutatások alapján a C-vitamin kiegészítés a születési rendellenességek megelőzésében is segíthet.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.